ΗΠΑ: Ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 15:47

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να βγει από την ύφεση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς τα κρατικά μέτρα ενίσχυσης και οι πρωτοβουλίες της Fed έχουν αρχίσει να αποδίδουν, σύμφωνα με έρευνα της National Association for Business Economics.

Συγκεκριμένα, το 74% των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στην έρευνα εκτιμά ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο τρίμηνο.

Σε σχέση με την έρευνα του Φεβρουαρίου, πάντως, η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη και τα ποσοστά ανεργίας υψηλότερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου και το 2010.

Όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του NABE, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, σε ετήσια βάση, το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, και θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το αμέσως επόμενο τρίμηνο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,8%.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ομπάμα, και οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη στήριξη των πιστωτικών αγορών, συμβάλλουν καθοριστικά στην επιχείρηση εξόδου από την κρίση, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 27 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα