Νέος γύρος συνομιλιών για την πώληση της Opel

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 08:30
UPD:14:51

Με την απαίτηση 300 εκατ. ευρώ επιπλέον εμφανίστηκε χθες η General Motors, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις με τη Fiat και την Magna International για την πώληση της Opel, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις χθεσινές αδιέξοδες συνομιλίες διάρκειας 7,5 ωρών. Την ελπίδα της γερμανικής κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απαίτησε άμεση οικονομική βοήθεια από την γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του ευρωπαϊκού της βραχίονα. Ταυτόχρονα, έντονες πιέσεις δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ ενόψει των εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διασώσει τις 25.000 θέσεις εργασίας στην Opel.

«Οι συνομιλίες ανατράπηκαν μετά τις απροσδόκητες απαιτήσεις της General Motors. Δεν παρέχονται οι εξασφαλίσεις που χρειαζόμαστε για να διευρύνουμε την οικονομική μας βοήθεια», δήλωσε ο Γκούτεμπεργκ.

Μετά την απόρριψη των προσφορών της βελγικής RHJ International και της κινεζικής Automobile Investment Company, μοναδικοί μνηστήρες της Opel είναι πλέον η ιταλική Fiat και η καναδική Magna.

Η δεύτερη διαμήνυσε μέσω του διευρύνοντα συμβούλου της, Φρανκ Στρόναχ, ότι η Magna είναι διατεθειμένη να προσφέρει τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που ζητά η GM, υπό την προϋπόθεση να παρασχεθεί η εγγύηση του γερμανικού δημοσίου. «Έχουμε αρκετή ρευστότητα, δεν έχουμε πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στρόναχ.

Παρότι το αδιέξοδο των χθεσινών συνομιλιών αιφνιδίασε αρκετούς αναλυτές, οι παράλληλες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον πιστεύεται ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν την καταληκτική προθεσμία της 1ης Ιουνίου που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος στη μητρική εταιρεία.

Εκπρόσωπος της ΕΕ εξήγγειλε σήμερα τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Βιομηχανίας την Παρασκευή με θέμα την πώληση της Opel. Στην προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 16.00 ώρα Ελλάδος, έχουν προκληθεί οι υπουργοί και των 27 κρατών-μελών.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, The New York Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα