Με διαφορετικές προσδοκίες

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009 00:01

Ανατροπή του σκηνικού των τελευταίων ημερών είχαμε χθες στις διεθνείς αγορές μετοχών, με τους Αμερικανούς επενδυτές να επιλέγουν να αγνοήσουν τα αντικρουόμενα στοιχεία για την οικονομία και να αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες και τους Ευρωπαίους να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Στη Wall Street στήριγμα στους δείκτες προσέφερε η ανάκαμψη του πετρελαίου κοντά στα 65 δολ. το βαρέλι, που έδωσε ώθηση στις επιχειρήσεις ενέργειας, αλλά και η θετική ανταπόκριση στη δημοπρασία κρατικών χρεογράφων επταετούς διάρκειας, που έκαμψε τις ανησυχίες για αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη έπειτα από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ο FTSEurofirst των 300 blue chips υποχώρησε 1,2%, στις 860,21 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακά καταγράψει πτώση έως και 2%. Το ευρώ κέρδιζε χθες σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου και του γιεν, την ώρα που το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρούσε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, χάρη στην ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Οι επενδυτές «εγκατέλειψαν» χθες το γιεν, τοποθετώντας σε νομίσματα που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις, όπως το ευρώ, το δολάριο Αυστραλίας, αλλά και ισοτιμίες αναδυόμενων αγορών. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία συνέβαλαν στην ενίσχυση της τάσης για ανάληψη ρίσκου, ασκώντας πιέσεις στο δολάριο έναντι του ευρώ, αλλά ενισχύοντάς το έναντι του γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα