Κίνα: Επέκταση της μεταποίησης το Μάιο

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2009 13:17

Επέκταση παρουσίασε ο τομέας της μεταποίησης στην Κίνα, για τρίτο κατά σειρά μήνα, το Μάιο, οδηγώντας στη μεγαλύτερη άνοδο των μετοχών από τον περασμένο Μάρτιο και εντείνοντας τις προσδοκίες περί ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο επίσημος δείκτης PMI διαμορφώθηκε, βάσει εποχικά προσαρμοσμένων όρων, στις 53,1 μονάδες από 53,5 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο Πεκίνο. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση.

«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται», επισημαίνει οικονομολόγος της Merrill Lynch στο Χονγκ Κονγκ.

Η μεγάλη άνοδος του δανεισμού και των επενδύσεων και οι αυξημένες λιανικές πωλήσεις πυροδότησαν ελπίδες ότι το «πακέτο» οικονομικών μέτρων, ύψους 4 τρισ. γουάν ( 586 δισ. δολ.), το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, δίνει ώθηση στη Νο3 οικονομία του πλανήτη.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε, άλλωστε, σήμερα πως η παγκόσμια ύφεση μετριάζεται, εν μέρει χάρη στα άκρως αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα