Eνσωμάτωση εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων που αφορούν σε δομικά υλικά

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2009 14:13

Ο yφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας υπέγραψε δύο νέες Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με τις οποίες ενσωματώνονται εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΛΟΤ που αφορούν

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας.

α) στα προϊόντα δομικών κατασκευών: κυβόλιθοι, πλάκες πεζοδρομίου και κράσπεδα από σκυρόδεμα και

β) στα επιχρίσματα τοιχοποιίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 παρ.2 του Π.Δ. 334/94 περί «προϊόντων δομικών κατασκευών».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, από το σύνολο των 422 εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων που αφορούν σε δομικά υλικά μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί 90 στην ελληνική νομοθεσία με την έκδοση 9 αντίστοιχων Κ.Υ.Α. και για περιορισμένο αριθμό κατηγοριών δομικών υλικών. Με την ανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής για τα δομικά προϊόντα στις αρχές του έτους (ΦΕΚ 4/ΤΥΟΔΔ/7.01.2009) καθορίστηκε βαθμός προτεραιότητας κάθε κατηγορίας- οικογένειας δομικών υλικών που θα εξετάζονται εφεξής, βάσει της οποίας θα γίνεται και η έκδοση των αντίστοιχων Κ.Υ.Α., γεγονός που θα επισπεύσει την ενσωμάτωση και των υπολοίπων εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων.

Στην παρούσα φάση εξετάσθηκαν τα δομικά υλικά: κυβόλιθοι, πλάκες πεζοδρομίου, κράσπεδα από σκυρόδεμα και επιχρίσματα τοιχοποιίας για τα οποία συντάχθηκαν και οι σχετικές Κ.Υ.Α., ενώ στη συνέχεια θα εξετασθούν κατά προτεραιότητα οι κλάδοι αλουμινίου και ξύλου.

Οι νέες Κ.Υ.Α. περιλαμβάνουν περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία, έτσι ώστε να καθίσταται κατανοητές οι απαιτήσεις που υπάρχουν για τη σήμανση των δομικών υλικών και οι υποχρεώσεις που απορρέουν για όσους τα παράγουν ή εμπορεύονται, αλλά και να επιτυγχάνεται πληρέστερη ενημέρωση των χρηστών των υλικών αυτών.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η νέα δομή των σχετικών Κ.Υ.Α. θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές εποπτείας της αγοράς την καλύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, καθώς περιλαμβάνει περισσότερες τεχνικές πληροφορίες, που καθορίζουν σημαντικές παραμέτρους του ελέγχου, καθώς και υποχρεωτικό τύπο και περιεχόμενο σήμανσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα