Ανακτά τη λάμψη του ο κλάδος ηλιακής ενέργειας

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 11:51
UPD:11:55

Επιστρέφουν στον κλάδο ηλιακής ενέργειας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τράπηκαν σε άτακτη φυγή ένα χρόνο πριν, εξαιτίας της σφοδρής κρίσης που έπληξε τον τραπεζικό κλάδο.

Η κατάρρευση του βασικού «παίχτη» των χρηματοδοτήσεων ηλιακής ενέργειας, Lehman Brothers, και το πάγωμα των παγκόσμιων αγορών πιστώσεων ανάγκασαν σχεδόν όλες τις τράπεζες να «βάλουν στον πάγο» στα περισσότερα μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα οι εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών να ρίξουν τις τιμές στέλνοντας τις μετοχές τους στο ναδίρ.

Τώρα, όμως, που οι αγορές χρηματοδοτήσεων επανέρχονται σε τροχιά σταθεροποίησης και η κυβέρνηση εξαγγέλλει νέα κίνητρα για καθαρές μορφές ενέργειας, οι τράπεζες αρχίζουν να επανεξετάζουν τις επενδύσεις στον κλάδο, οι οποίες προβλέπουν τη χρηματοδότηση των έργων ηλιακής ενέργειας έναντι των πιστώσεων φόρων που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση για τις ΑΠΕ.

Παρά την αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές χρέους και το υψηλό κόστος δανεισμού, οι χαμηλές τιμές της ηλιακής ενέργειας έχουν καταστήσει τον κλάδο ελκυστικό, παρατηρεί ο Νικ ¶λεν, αναλυτής της Morgan Stanley.

«Οι αποδόσεις σήμερα ξεπερνούν το 10% σε πολλές περιπτώσεις», τονίζει.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα