Προγραμματική Συμφωνία υδροδότησης άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 11:04

Προγραμματική Συμφωνία υδροδότησης άνυδρων νησιών του Αιγαίου, με την εγκατάσταση και λειτουργία σε αυτά ολοκληρωμένων μονάδων αφαλάτωσης υπέγραψαν χθες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και 14 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Αμοργού, Χάλκης, Μεγίστης, Λειψών, Πάτμου και Καλύμνου [για τη νήσο Ψέριμο], καθώς και των Κοινοτήτων Δονούσας, Κουφονησίων, Ηρακλειάς, Θηρασιάς, Φολεγάνδρου, Κιμώλου, Σίκινου και Αγαθονησίου).

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας, τις επόμενες μέρες ο υπουργός προκηρύσσει Ανοικτό Μειοδοτικό Διεθνή Διαγωνισμό για την προμήθεια πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας που θα παράγεται από μονάδες αφαλάτωσης (Μ/Α) σε κάθε νησί.

Η διάρκεια της Σύμβασης -διευκρίνισε- έχει οριστεί για 12 χρόνια και δύναται να παραταθεί για 3 επιπλέον χρόνια στην περίπτωση που ο ανάδοχος προμηθευτής αποδειχθεί αξιόπιστος ως προς τις υποχρεώσεις του, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην Διακήρυξη.

Οι ΟΤΑ θα διαθέσουν στον ανάδοχο κατάλληλο οικόπεδο κατά χρήση, για 12-15 χρόνια και θα παραλαμβάνουν δωρεάν χωρίς καν δαπάνες λειτουργίας ή συντήρησης των Μ/Α στην δεξαμενή τους, συγκεκριμένες ποσότητες εποχιακά κατανεμημένες πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Νομοθεσίας και της Ε.Ε.

Μετά την λήξη του Προγράμματος σε 12-15 χρόνια, όλες οι εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στην κυριότητα των ΟΤΑ χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και έχει προβλεφθεί να παραδοθούν σε καλή λειτουργική κατάσταση.

Το ΥΕΝΑΝΠ αναλαμβάνει τις δαπάνες αγοράς του νερού από τον ανάδοχο προμηθευτή για όλη την διάρκεια του προγράμματος.

Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Παπαληγούρας, με το πρόγραμμα που ξεκινάει σήμερα αμέσως μετά τις υπογραφές των Προγραμματικών Συμβάσεων:

«1) Τα άνυδρα νησιά μας αλλάζουν σελίδα στον τομέα της υδροδότησης τους, αντί για μεταφερόμενο με πλοία νερό, θα έχουν πλέον σύγχρονες Μ/Α που θα τους εξασφαλίζουν αυτάρκεια στην ύδρευση τους και αρίστης ποιότητας νερό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, εξασφαλίζουν δηλαδή το πιο σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την παραπέρα οικονομική και τουριστική ανάπτυξη τους.

2) Το ΥΕΝΑΝΠ πέρα από την μεγάλη ικανοποίηση ότι δίνει την βέλτιστη, σωστή λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, ταυτόχρονα μειώνει τις Κρατικές δαπάνες υδροδότησής σας περίπου στο 1/3 του σημερινού κόστους μεταφοράς νερού με πλοία».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός σημείωσε ότι η διακήρυξη του Διεθνούς Μειοδοτικού Διαγωνισμού έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε διασφαλίζει:

α) την δυνατότητα όλων των σοβαρών επιχειρήσεων της Ελλάδος και του εξωτερικού να λάβουν μέρος και να ανταγωνισθούν καθαρά επί ίσοις όροις και με απόλυτη διαφάνεια

β) η ποιότητα και λειτουργικότητα των Μ/Α πέραν των αυστηρών προϋποθέσεων που ορίζει η διακήρυξη, πιστεύουμε ότι εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ καλή αφού ο ανάδοχος δεν περιορίζεται απλά στην εγκατάστασή της, αλλά θα την λειτουργεί και θα την συντηρεί ο ίδιος για 12-15 χρόνια

γ) ισχυρά κίνητρα προκειμένου να «πιέσουμε» τον ανάδοχο σε συνεργασία με τους ΟΤΑ να εγκαταστήσει μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα