Πληθαίνουν οι ενδείξεις για σταθεροποίηση, αν όχι ανάκαμψη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για την Ευρώπη, παρατηρούν οι The New York Times.
Η ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού –και των δύο ριζικά αντίθετων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης– αναμένεται να τροφοδοτήσει έντονο δημόσιο διάλογο το προσεχές διάστημα.
Κρίνοντας από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται στις δύο ηπείρους, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιθετική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αποφέρει περισσότερους καρπούς σε σύγκριση με την Ευρώπη όπου το μέλλον παραμένει δυσοίωνο.
Ήδη από το ξεκίνημα της κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη ακολούθησαν διαμετρικά αντίθετα μονοπάτια στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Η πιο κραυγαλέα διαφορά ήταν η αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς και για την άμεση εξυγίανση των τραπεζών και τη διατήρηση της πιστωτικής ρευστότητας. Στην Ευρώπη, αντίθετα, η ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού στο μέλλον επέβαλε μια πιο συντηρητική οικονομική πολιτική.
Η διαφοροποίηση αυτή θα πρωταγωνιστήσει στις συζητήσεις των υπουργών οικονομικών το σαββατοκύριακο στην Ιταλία, καθώς πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο εξάμηνο του έτους, σε αντίθεση με την Ευρώπη που θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2010.