Ενδιαφέρον για το ομόλογο του ΔΝΤ

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009 11:44
UPD:11:46

Θετικά αντιμετωπίζουν το σχέδιο του ΔΝΤ για την έκδοση ομολογιακού τίτλου πολλές ανερχόμενες οικονομίες, προσβλέποντας σε αυτό για τη μετατροπή των οικονομικών τους στοιχείων έναντι ενός δολαρίου το οποίο πλέον καθίσταται όλο και πιό αφερέγγυο λόγω του υψηλού αμερικανικού ελλείμματος.

Μετά τη δέσμευση αύξησης των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΔΝΤ σε 500 δισ. δολάρια, την οποία ανέλαβαν τον Απρίλιο οι χώρες της G20, κάθε χώρα θα πρέπει πλέον να καθορίσει το ύψος της συμμετοχής της σε αυτό.

Προκειμένου να διευκολύνει τη συγκέντρωση του ποσού αυτού, το Ταμείο αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των πρώτων δεσμευτικών τίτλων στην Ιστορία του.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του Ντομνίκ Στρος-Καν, «το προσωπικό του ΔΝΤ θα καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα στο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου η έκδοση των τίτλων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν».

Κίνα, τη Ρωσία και τη Βραζιλία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η Μόσχα και η Μπραζίλια είναι πρόθυμες να αγοράσουν τίτλους αξίας 10 δισ. δολαρίων, ενώ το Πεκίνο 50 δισ. δολαρίων.

Η αξία των ομολογιών αυτών αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα του ΔΝΤ, το DTS (Δικαίωμα Ειδικών Αναλήψεων), η οποία καθορίζεται σε ημερήσια βάση και στην οποία η αξία του δολαρίου δε συμμετέχει παρά μόνον κατά 41%.

Ενδεικτικό της ανησυχίας ορισμένων χωρών για το δολάριο, είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα πωλήσει τις αμερικανικές ομολογίες που κατέχει για να αγοράσει αυτές του ΔΝΤ.

«Εάν οι χώρες χρησιμοποιήσουν αυτές τις ομολογίες ως τρόπο για να μετατρέψουν τα διεθνή τους αποθέματα εις βάρος του δολαρίου, αυτές οι πωλήσεις θα προκαλέσουν ρευστοποίηση των τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, ή άλλων μετοχών σε δολάρια που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες», τονίζει ο Καρλ Γουάινμπεργκ του High Frequency Economics.

Οι αγορές, ωστόσο, υπερεκτιμούν τη σημασία όλου αυτού του γεγονότος, δεδομένου του μικρού όγκου που αντιπροσωπεύουν οι τίτλοι του ΔΝΤ σε σύγκριση με τα δεκάδες δισ. που δανείζονται κάθε μέρα οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ειδικός του ΔΝΤ Τεντ Τρούμαν τονίζει πως «δεν είναι οι ομολογίες που συναλλάσσονται στις αγορές. Είναι απλώς ένα εχέγγυο που θα προσφερθεί στις χώρες σε αντάλλαγμα για αυτό το βραχυπρόθεσμο δάνειο προς το ΔΝΤ. Δεν βλέπω σε αυτό κάποιον συμβολισμό για τη μετατροπή των αποθεματικών».

Ωστόσο, για άλλους αναλυτές, οι ανακοινώσεις για το ενδιαφέρον της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας, αποτελούν αποχρώντες λόγους ανησυχίας για την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί ότι θα διαθέσουν στο ΔΝΤ 108 δισ. δολάρια.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα