Βουλγαρία: Με δικά της «αποθέματα» αντιμετωπίζει την κρίση

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 11:59

Η Βουλγαρία είναι ένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αντιμετωπίζει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με δικά της «αποθέματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκε τη Σόφια με την ευκαιρία του εορτασμού των 130ων γενεθλίων από την ίδρυση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Στανίσεφ οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη βουλγαρική οικονομία είναι, ήδη, «ορατές» και αυτό επιβεβαιώνεται - κατά τον ίδιο - και από την πτώση της εξωτερικής ζήτησης, ιδίως από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης που αποτελούν ένα μεγάλο εμπορικό εταίρο της Βουλγαρίας. Εξάλλου, η επιβράδυνση του ρυθμού εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη Βουλγαρία αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα της κρίσης, πρόσθεσε ο κ. Στανίσεφ.

Αναφερόμενος στην είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, ο κ. Στανίσεφ επισήμανε πως «θα εισέλθουμε (στην ευρωζώνη) όταν θα είμαστε έτοιμοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Τρισέ τοποθετήθηκε κατά της άμεσης υιοθέτησης του ευρώ από τη Βουλγαρία, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι προϋποθέσεις πρώτα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις στην ένταξη νέων χωρών στην ευρωζώνη πριν καλύψουν το σύνολο των προϋποθέσεων».

Στο μεταξύ, σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως η είσοδος της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, η οποία αρχικά προγραμματιζόταν για το 2010, εκτιμάται πως θα καθυστερήσει έως περίπου το 2012. Η χώρα θα πρέπει - όπως προβλέπεται - να εισέλθει στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, που αποτελεί τον προθάλαμο της ένταξης στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bta



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα