Πειρατεία - Παρατείνεται έως τα τέλη του 2010 η επιχείρηση «Αταλάντη»

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 13:39

Την παράταση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης «Αταλάντη» κατά των πειρατών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2010, αποφάσισαν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η θητεία της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Αταλάντη" επρόκειτο αρχικά να εκπνεύσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά σήμερα αποφασίστηκε η παράτασή της κατά ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή η δύναμη της ΕΕ αποτελείται από 11 πολεμικά πλοία, τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη και δύο πλοία ανεφοδιασμού από τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Από το Δεκέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση, άνδρες της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης έχουν συλλάβει περισσότερους από 50 ύποπτους για πειρατεία, τους οποίους και παρέδωσαν στις κενυατικές αρχές, βάσει συμφωνίας που συνήφθη τον Μάρτιο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν επίσης συνοδέψει περίπου είκοσι πλοία του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, καθιστώντας δυνατή την παράδοση 130.000 τόνων τροφίμων προς τους πολίτες της Σομαλίας.

Στις 20 Μαΐου, η ΕΕ επέκτεινε την ακτίνα δράσης της Αταλάντης μέχρι τις Σεϋχέλλες, όπου επίσης έχει καταγραφεί έξαρση του φαινομένου της πειρατείας.

Η σημερινή απόφαση της ΕΕ έρχεται τρεις μέρες μετά την απόφαση των υπουργών ¶μυνας του ΝΑΤΟ για την αποστολή ξεχωριστής δύναμης οκτώ πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας στο Κέρας της Αφρικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα