Ρευστοποιήσεις στις αγορές

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 00:01

Αποθαρρυντικές ενδείξεις για την «υγεία» των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και νέοι πονοκέφαλοι από το μέτωπο του χρηματοπιστωτικού τομέα πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές μετοχών.

Στη Wall Street ήταν το στοιχεία για μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που έκαμψαν τις ελπίδες των επενδυτών για ταχεία έξοδο από την ύφεση.

Το κλίμα επιβάρυνε και η απόφαση της Golman Sachs να αναθεωρήσει σε «ουδέτερη» από «αγορά» τη σύστασή της για τον τίτλο της Wal Mart Stores, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες, που να μπορούν να οδηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα βραχυπρόθεσμα.

Στην Ευρώπη ήταν ο χρηματοοικονομικός κλάδος, που βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να προβούν σε επιπλέον απομειώσεις ενεργητικού ύψους 283 δισ. δολαρίων, ενώ και οι ασφαλιστικές θα δεχθούν πιέσεις.

Σημαντικό έδαφος κέρδισε χθες το αμερικανικό νόμισμα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, καθώς η Ρωσία εξέφρασε εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ την ίδια στιγμή οι ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης υπονόμευσαν το ευρώ.

Το ευρώ υποχώρησε επίσης και έναντι του γιεν, στα 134,93, σε χαμηλά περίπου δύο εβδομάδων. Οι επενδυτές «πάγωσαν» και από τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ ότι τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να διαγράψουν επιπλέον ενεργητικό αξίας 283 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα