Γιγαντιαία επένδυση στην ηλιακή ενέργεια

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 21:30

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περίπου 20 μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι και επιχειρήσεις προτίθενται να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινοπραξία, στόχος της οποίας θα είναι να τροφοδοτήσει με ηλιακή ενέργεια, που θα προέρχεται από τις αφρικανικές ερήμους, τα νοικοκυριά της χώρας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.

Μεταξύ των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην κοινοπραξία αναμένεται να είναι ο αντασφαλιστικός κολοσσός Munchener Ruck, η Siemens, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Deutsche Bank, αλλά και οι κορυφαίοι, γερμανικοί ενεργειακοί όμιλοι RWE και Eon.

Tο κόστος του όλου εγχειρήματος, δηλαδή της δημιουργίας των γιγαντιαίων εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας σε αφρικανικές ερήμους, το οποίο θα φέρει την επωνυμία Desertec (Ντέζερτεκ), εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 400 δισ. ευρώ, από τα οποία περί τα 350 δισ. θα διατεθούν για την κατασκευή συλλεκτών ηλιακής ενέργειας. Η ιδρυτική συνέλευση της κοινοπραξίας αναμένεται να γίνει στις 13 Ιουλίου, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η κοινοπραξία, το αργότερο σε 10 χρόνια η Γερμανία θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια από την Αφρική, ενώ θα μπορεί να καλυφθεί και το 15% των ενεργειακών αναγκών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

DEUTSCHE WELLE



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα