Ν. Αφρική: Διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 7%

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 15:49

Πέρα από κάθε προσδοκία διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ν. Αφρικής, το οποίο διαμορφώθηκε στο 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηνιαίου Δελτίου της Reserve Bank που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Οι 12 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 5,9% του ΑΕΠ.

Ισχυρό πλήγμα επέφερε η διεθνής ύφεση στις εξαγωγές των εταιρειών όπως η Anglo Platinum Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πλατίνας στον κόσμο. Παρότι η πρώτη ύφεση που έπληξε τη Ν. Αφρική τα τελευταία 17 χρόνια παρέσυρε σε πτώση τη ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα, δεν οδήγησε σε μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Έντονες είναι οι ανησυχίες πλέον για ενδεχόμενη υποτίμηση του ραντ εξαιτίας των φόβων ότι η Ν. Αφρική θα δυσκολευτεί να προσελκύσει τις απαραίτητες ξένες επενδύσεις για χρηματοδότηση του ελλείμματος.

«Με την Ευρώπη και την Ιαπωνία να βυθίζονται στην ύφεση, βλέπουμε τις εξαγωγές να ακολουθούν ελεύθερη πτώση», σχολίασε η Κέρμεν ¶λτενκιρτς, οικονομολόγος της Nedbank Group Ltd στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Παρότι μας εξέπληξαν τα εν λόγω στοιχεία, για το έτος στο σύνολό του, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί παράλληλα με την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών για αγορά εισαγόμενων προϊόντων», υποστηρίζει.

Πηγη: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα