Εκσυγχρονισμός υπηρεσιών ΙΚΑ

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009 16:33

Στον εκσυγχρονισμό πολλών υπηρεσιών του ΙΚΑ προχωρά το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με απόφαση την οποία υπέγραψε η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καθιερώνεται υποχρεωτική υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) μέσω διαδικτύου ή με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο και για τους:

1. εργολάβους που εκτελούν δημόσια έργα, εφόσον απασχολούν πάνω από 3 εργαζόμενους

2. εργοδότες- φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούν, (Μέχρι σήμερα υπόχρεοι ήταν όσοι απασχολούσαν πάνω από 5 πρόσωπα).

3. εργοδότες που εκτελούν δημόσια έργα με αυτεπιστασία, εφόσον απασχολούν πάνω από 3 εργαζόμενους,

4. εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα με το σύστημα της αντιπαροχής

5. εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά τεχνικά έργα με ανάθεση ή εργολαβία.

Η χειρόγραφη υποβολή της ΑΠΔ παραμένει προαιρετική μόνο για τους:

1. εργολάβους δημοσίων έργων ή τους εργοδότες που εκτελούν δημόσια έργα με αυτεπιστασία, εφόσον απασχολούν μέχρι 3 εργαζόμενους

2. εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών και τεχνικών έργων που τα εκτελούν με αυτεπιστασία

Με τη διεύρυνση στο σύνολο σχεδόν των εργοδοτών της υποβολής της ΑΠΔ μέσω διαδικτύου ή μέσω ψηφιακού μαγνητικού μέσου απλοποιείται η υποχρέωση των εργοδοτών για δήλωση των εργαζόμενων τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία και αποσυμφορούνται οι υπηρεσίες, καθώς πολύ λίγοι εργοδότες θα προσέρχονται πλέον στα υποκαταστήματα για να υποβάλουν χειρόγραφα την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, ενώ υποβοηθείται σημαντικά το έργο της πάταξης της εισφοροδιαφυγής.

Καθίσταται, επιπλέον, ευκολότερος ο έλεγχος των δηλούμενων από τους εργοδότες στοιχείων από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται για το δημόσιο, νπδδ και ΟΤΑ δίμηνη προθεσμία υποβολής της ΑΠΔ, ούτως ώστε να υφίσταται εναρμόνιση με τη δίμηνη προθεσμία που έχουν οι ανωτέρω εργοδότες για την καταβολή προς το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ των οφειλόμενων εισφορών τους.

Για τους εργοδότες, οι οποίοι υποβάλουν μέσω διαδικτύου την ΑΠΔ καθιερώνονται συγκεκριμένες προθεσμίες υποβολής της, ανάλογα με τον αριθμό μητρώου τους.

Ειδικά για τους εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων οι οποίοι υποβάλουν την ΑΠΔ μέσω διαδικτύου ορίζεται ότι θα την υποβάλουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η απασχόληση, όπως συμβαίνει με το σύνολο των εργοδοτών οικοδομικών- τεχνικών έργων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα