Προτάσεις της ΟΚΕ για την απασχόληση

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 19:42

Η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) συνήλθε σήμερα, προκειμένου να εκφράσει Γνώμη Πρωτοβουλίας με θέμα «Οι πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Σε ένα από τα κεφάλαια της Γνώμης αξιολογούνται οι πολιτικές απασχόλησης στη χώρα μας και τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση.

Η ΟΚΕ σημειώνει πως τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην απασχόληση επικεντρώνονται σε προγράμματα απασχόλησης και απόκτησης προϋπηρεσίας στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα. Η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι δράσεις εστιασμένες αποκλειστικά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, τη στιγμή που πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης και επομένως χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικές για τη στήριξη της απασχόλησης.

Επίσης, η Ο.Κ.Ε. αντιτίθεται στην επέκταση του Προγράμματος Stage στο δημόσιο τομέα, καθώς κάτι τέτοιο κρίνεται αναντίστοιχο με τη φιλοσοφία και τους βασικούς στόχους του Προγράμματος. Αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της συνεχούς ανανέωσης των συμβάσεων στο πλαίσιο του Stage, που παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις και ουσιαστικά ισοδυναμεί με τη δημιουργία μίας ειδικής ομάδας εργαζομένων δεύτερης κατηγορίας. Είναι εμφανές ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τίθεται θέμα εξειδίκευσης, αλλά μόνιμης επιδότησης της θέσης απασχόλησης, προσθέτει. Τέλος, η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ότι οι θέσεις εργασίας στο πλαίσιο του Stage θα πρέπει να παρέχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους απασχολούμενους σε αυτές.

Στο 6ο Κεφάλαιο καταγράφονται οι προτάσεις της Ο.Κ.Ε. με βασική θέση της να αποτελεί η παραδοχή ότι ο ρόλος του κράτους και η αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά την περίοδο της κρίσης αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την ανάκαμψη, ο οποίος δεν θα πρέπει να αδρανοποιηθεί, λόγω του φόβου διεύρυνσης των ελλειμμάτων.

Επίσης, μεταξύ των προτάσεων της Ο.Κ.Ε. περιλαμβάνονται: α) η αύξηση των πόρων που διατίθενται για τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης, β) η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, γ) η αύξηση των διαθέσιμων πόρων και ο επαναπροσδιορισμός των πολιτικών για την εκπαίδευση και την έρευνα, δ) μέτρα στήριξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ε) η στήριξη της πράσινης οικονομίας και στ) η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και η διασφάλιση του συλλογικού χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα