Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για τρίτο μήνα

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 06:02
UPD:06:16

Ανοδικά για τρίτο μήνα κινήθηκε τον Μάϊο στην Ιαπωνία η βιομηχανική παραγωγή καθώς οι εταιρείες δημιούργησαν και πάλι αποθέματα και η οικονομία άρχισε να εξέρχεται από τη χειρότερη μετά τον πόλεμο κρίση.

Η παραγωγή αυξήθηκε 5,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο το υπουργείο Εμπορίου – τον ίδιο ρυθμό με τον Απρίλιο – που ήταν ο μεγαλύτερος από το 1953.

Η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής καταδεικνύει ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξάνεται και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η έκθεση Tankan της Bank of Japan (BoJ) αυτήν την εβδομάδα θα δείξει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων βιομηχανιών αυξήθηκε από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ. Η παγκόσμια ύφεση υποχωρεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν στις οικονομίες μετρητά και οι κυβερνήσεις δαπάνησαν 2,2 τρισ. δολ. για να τονώσουν τη ζήτηση.

Διαφορετική έκθεση του υπουργείου σήμερα έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 2,8% τον Μάϊο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ένατος μήνας υποχώρησης, καθώς η επιδείνωση της αγοράς εργασίας ανάγκασε τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες τους. οι πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον Απρίλιο.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,5% στις 10:20 π.μ. στο Τόκιο, ωθώντας την άνοδο στο 41% από τα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών στα οποία υποχώρησε στις 10 Μαρτίου. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 95,35 ανά δολάριο από 95,15 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για τρίτο μήνα, μετά από μείωση επί εννέα συνεχόμενους μήνες. Η μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που σημειώθηκε ποτέ στην Ιαπωνία ήταν τον Μάρτιο του 1953 – κοντά στη λήξη του Πολέμου της Κορέας – όταν είχε σημειώσει αύξηση 7,9%.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο η παραγωγή θα αυξηθεί 3,1% και τον Ιούλιο κατά 0,9%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα