Τροχοπέδη για την ανάκαμψη τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 11:29

Βαρύ είναι το κόστος που επωμίζονται οι ανά τον κόσμο φορολογούμενοι εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων να αναλάβουν άμεση δράση για εξάλειψη των τοξικών στοιχείων ενεργητικού από τους ισολογισμούς των μεγάλων τραπεζών, προειδοποιεί σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

«Ταυτόχρονα, οι εγγυήσεις δημοσίου και οι εξασφαλίζεις που παρείχαν οι κυβερνήσεις έναντι στοιχείων ενεργητικού σημαίνουν πρόσθετες ζημίες για τους φορολογούμενους», επισημαίνει η BIS.

«Οι συνθήκες παραμένουν δυσχερείς, ιδίως για τις τράπεζες. Παρότι η ζήτηση εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, είναι πολύς ο δρόμος που πρέπει να γίνει. Εξακολουθούμε να προσδοκούμε μείωση της κερδοφορίας, υψηλό ρυθμό απολύσεων και περικοπές επενδύσεων τους προσεχείς μήνες. Η αύξηση του τοξικού χρέους είναι μια πρόσθετη ανησυχία για τον κλάδο», υποστηρίζει ο Ίαν Μακάφερτι, οικονομικός σύμβολοςς της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), ο οποίος προειδοποιεί ότι ο τραπεζικός κλάδος στη Βρετανία παραμένει «υπό πίεση».

Έντονη ανησυχία εκφράζει, επίσης, για το δίλημμα που ταλανίζει τους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικής όσον αφορά στο χρόνο στον οποίο πρέπει να λάβουν μέτρα χαλιναγώγησης της ανάκαμψης. «Η πρώιμη άσκηση αυστηρής νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να αναστείλει την ανάκαμψη ενώ η καθυστερημένη λήψη ανάλογων μέτρων ενδέχεται να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις και στη δημιουργία νέας φούσκας στα στοιχεία ενεργητικού».

«Ο προσδιορισμός της κατάλληλης χρονικής στιγμής είναι δύσκολος ακόμη και στις καλύτερες εποχές, πόσω μάλλον σήμερα», καταλήγει ο Ίαν Μακάφερτι.

Πηγή: Guardian



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα