Πρωτοφανής στροφή των ευρωπαϊκών εταιρειών στα ομόλογα

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 11:49

Εντυπωσιακή στροφή στην ομολογιακή αγορά έχουν κάνει οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με σκοπό την άντληση κεφαλαίων, οι οποίες έχουν γυρίσει την πλάτη στις τράπεζες μετά την επιβολή δυσχερών όρων στις πιστώσεις μετά την εκδήλωση της διεθνούς κρίσης.

Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν «βεβαρυμμένο» ιστορικό εξάρτησης από την τραπεζική χρηματοδότηση, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν μεγαλύτερη παράδοση στις ομολογιακές εκδόσεις.

Εντός του έτους, οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες εκτός της Βρετανίας έχουν αντλήσει 318 δισ. δολάρια –αύξηση 45% σε σύγκριση με το σύνολο του 2008– χωρίς τη χρήση εγγυήσεων δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic Inc.

Η τάση υπέρ της στροφής στα ομόλογα θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με πολλούς τραπεζίτες, καθώς οι εποπτικές αρχές του τραπεζικού κλάδου πιέζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια –γεγονός που αυξάνει το κόστος των δανείων και κάνει πιο ελκυστική την ομολογιακή χρηματοδότηση.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα