Τρισέ: Μέχρι τα μέσα του 2010 η ανάκαμψη

Στις 6/7 ξεκινά το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 16:04
UPD:16:55

O διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις τράπεζες να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέχρι τα μέσα του 2010 προέβλεψε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Νωρίτερα, στη συνεδρίασή της, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της πλειονότητας των αναλυτών.

Ο Τρισέ χαρακτήρισε «κατάλληλο» το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στο «μέτωπο» της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του 2009.

Ο διοικητής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές τις οικονομίες αλλά και για τον πληθωρισμό είναι ισορροπημένοι και χαρακτήρισε «βραχύβιο» τον αρνητικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Σύμφωνα με τον Τρισέ, το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Οι λεπτομέρειες για τις «τεχνικές» αποφάσεις, που ελήφθησαν στη σημερινή συνεδρίαση, για το πρόγραμμα θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την αγορά καλυμμένων ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ απευθείας από τις βασικές και τις δευτερεύουσες αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα