ΗΠΑ: Πρόγραμμα 20 δισ. δολ. για εξαγορά ζημιογόνων στοιχείων από τις τράπεζες

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 11:49

Ένα βήμα πριν την εκπόνηση του προγράμματος εξαγοράς ενυπόθηκων τίτλων από τις τράπεζες, συνολικής αξίας 20 δισ. δολαρίων, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Το Μάρτιο που είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα, το ύψος των κεφαλαίων που θα διατίθεντο ανερχόταν στα 100 δισ. δολάρια. Μετά την αναθεώρηση των σχεδίων του Υπουργείου, όμως, το αμερικανικό δημόσιο σκοπεύει να διοχετεύσει κεφάλαια 20 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 1,1 δισ. θα διατεθούν σε 8-10 εταιρείες διαχείρισης που θα επιλεγούν για το Πρόγραμμα Δημόσιων-Ιδιωτικών Επενδύσεων (PPIP).

Οι εταιρείες προβλέπεται ότι θα αντλήσουν άλλα 1,1 δισ. δολάρια έκαστη για την αγορά ενυπόθηκων τίτλων χαμηλής ρευστότητας, ενώ το σχέδιο προβλέπει και τη χορήγηση δανείων αξίας 10 δισ. δολαρίων με την εγγύηση του δημοσίου.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε τα συγκεκριμένα μέτρα μετά τις τεράστιες ζημίες που κατέγραψαν τράπεζες όπως η Citigroup Inc. και η Bank of America Corp. εξαιτίας των στεγαστικών δανείων, οι οποίες απείλησαν σοβαρά τις πιστώσεις που είναι προϋπόθεση για την τόνωση της οικονομίας.

«Δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν δεν επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα», δηλώνει ο Ντάγκλας Έλιοτ, συνεργάτης της Brookings Institution στην Ουάσιγκτον και πρώην τραπεζίτης επενδύσεων. «Καλό θα ήταν να απομακρυνθούν τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά νομίζω πως δεν είναι πλέον κρίσιμης σημασίας», συμπληρώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα