Συστάσεις Κομισιόν για ασφαλέστερη αγορά παραγώγων

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 14:24

Ανακοίνωση για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών παραγώγων εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος «Υλοποίηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης».

Η ανακοίνωση εξετάζει το ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα παράγωγα στη χρηματοοικονομική κρίση, καθώς και στα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους των αγορών παραγώγων, και προτείνει τρόπους περιορισμού των κινδύνων. Μετά τη δημόσια διαβούλευση που εξαγγέλλει η εν λόγω Ανακοίνωση, η Κομισιόν θα διενεργήσει δημόσια ακρόαση στις 25 Σεπτεμβρίου 2009.

Με γνώμονα το πόρισμα της διαβούλευσης, η Κομισιόν θα καταρτίσει τα λειτουργικά συμπεράσματα πριν τη λήξη της θητείας της και θα παρουσιάσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων τεκμηριωμένων νομοθετικών προτάσεων, πριν το τέλος του έτους με στόχο την αύξηση της διαφάνειας και τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η Κομισιόν δηλώνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές ανά τον κόσμο προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός στη λήψη μέτρων παγκοσμίως και να μην προκύψουν ευκαιρίες από τη νομοθετική ασυμβατότητα μεταξύ των κρατών.

Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, Τσάρλι Μακ Κρίβι, δήλωσε ότι «Οι αγορές παραγώγων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και μπορούν να πλήξουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως φάνηκε στην κρίση».

Μεγάλη νευρικότητα επικρατεί μεταξύ των τραπεζιτών εν όψει των νέων μέτρων που πρόκειται να εφαρμόσει η Κομισιόν στα παράγωγα, παρατηρεί η Wall Street Journal. Για πολλούς, η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της για αποκόμιση πολιτικού οφέλους, ενώ για άλλους, οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης για μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς παραγώγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα