Έντονο προστατευτισμό επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εν μέσω αύξησης της ανεργίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν μειώσει δραστικά τον επιτρεπόμενο αριθμό μεταναστών και επιβάλλουν αυστηρότερα κριτήρια προκειμένου να ελέγχουν την εισροή εργατικού δυναμικού στη χώρα. Ορισμένες, μάλιστα, προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στους μετανάστες να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον την είσοδο σε μη εποχιακούς εργαζόμενους, ενώ το 2008 70.000 μετανάστες πέρασαν νόμιμα τα σύνορα της χώρας. Η Ν. Κορέα δέχθηκε 72.000 οικονομικούς μετανάστες πέρσι, ενώ φέτος έχει θέσει όριο τις 17.000. Ακόμη και η Αυστραλία, η οποία είχε δηλώσει το προηγούμενο διάστημα ότι θα ανοίξει τα σύνορά της για 133.500 καταρτισμένους μετανάστες, μείωσε το όριο στους 108.100. Ανάλογες τάσεις επικρατούν και στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση έχει σκληρύνει αισθητά τη στάση της στη μετανάστευση.
Η επιβολή αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής είναι πιο εύκολη από τη χαλάρωση των ελέγχων σε περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας, υποστηρίζει ο Economist. Σε ορισμένα επαγγέλματα υπάρχουν πάγιες ελλείψεις, όπως στους γιατρούς και τους μηχανικούς, τις οποίες το εγχώριο δυναμικό δεν είναι σε θέση να καλύψει άμεσα. Η δραστική περικοπή της συνολικής εισροής μεταναστών, επομένως, ενδέχεται να επιδεινώσει κατά πολύ τις εν λόγω ελλείψεις, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.