«Η παρούσα σύνοδος είναι η στιγμή για την ανάληψη περαιτέρω δεσμεύσεων και υποχρεώσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει για πέμπτη φορά την Επιτροπή στη σύνοδο κορυφής του G8.
«Η σύνοδος κορυφής του G8 πραγματοποιείται φέτος σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ακριβή καθορισμό των δεσμεύσεων των πλούσιων κρατών απέναντι στους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη.
Στο επίκεντρο της συνόδου του G8, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Λ’ ¶κουϊλα της Ιταλίας στις 8-10 Ιουλίου, θα τεθούν η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια, η ανάπτυξη στην Αφρική και η επισιτιστική ασφάλεια.
Μαζί με τους ηγέτες της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, των τεσσάρων άλλων μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο G8 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Hνωμένο Βασίλειο), καθώς και των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση στις κοινές προκλήσεις που αποτελούν η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και η ανεργία, η ανάπτυξη στην Αφρική και η επισιτιστική ασφάλεια.
Όσον αφορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Μπαρόζο αναμένεται να τονίσει τη σημασία της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου και θα καλέσει όλες τις χώρες να επιβεβαιώσουν τον στόχο για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.
Θα τονίσει, επίσης, τις οικονομικές προοπτικές που υπάρχουν για μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα καλέσει το G8 να στείλει ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει να αντισταθούμε στις πιέσεις για εφαρμογή πολιτικής προστατευτισμού στις συναλλαγές και τις επενδύσεις, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Λόγω των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η παρούσα κρίση, θα κάνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον πολίτη και να χαραχθούν κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης για την προστασία των ανθρώπων και των θέσεων εργασίας με προοπτική την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ενός νέου δίκαιου παγκόσμιου πλαισίου.
Τέλος, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η φετινή σύνοδος να δώσει νέα ώθηση στη σύναψη μιας συμφωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος της Ντόχα, το ταχύτερο δυνατόν.