Αυστραλία: Αμετάβλητα στο 3% τα επιτόκια

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2009 08:15
UPD:09:36

Αμετάβλητα για τρίτο μήνα διατήρησε τα επιτόκια η Αυστραλία εν μέσω ενδείξεων ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε χρονικό διάστημα 50 ετών και οι κυβερνητικές δαπάνες βοηθούν την οικονομία να αποφύγει την παγκόσμια ύφεση.

Οι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς, διατήρησε σήμερα τα επιτόκια στο 3%, όπως προέβλεψαν και οι 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

H Aυστραλία ήταν μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, που αναπτύχθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στα κεφάλαια που διοχέτευσε η κυβέρνηση στην αγορά για να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ωστόσο, η ανάπτυξη ενδέχεται να υποχωρήσει μετά τις πρόσφατες εκθέσεις που έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών, ο δανεισμός περιορίστηκε, οι άδειες κατασκευής νέων κτιρίων μειώθηκαν τα μέγιστα από το 2002, ενώ οι αγγελίες για εργασία υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 14 μηνών.

Το δολάριο Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 79,81 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:42 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 79,67 σεντς πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,81%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σε αντίθεση με τη συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 3,8% και του αμερικανικού κατά 1,4%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1% το Μάιο, μετά την αύξηση των δαπανών στα πολυκαταστήματα και τα εστιατόρια. Ο τομέας της παροχής υπηρεσιών αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε 15 μήνες τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα