ΣΕΤΕ: Κοντά στο 10% η μείωση αεροπορικών αφίξεων

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2009 14:47
UPD:14:49

Σταθερά κοντά στο 10% παραμένει η μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σημειώνεται πως τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, αφορούν τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και το 74% των συνολικών αφίξεων (με κάθε μέσο) αλλοδαπών στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση ο ΣΕΤΕ, η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς, σημαίνει απώλεια περισσοτέρων από 560.000 τουρίστες, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε απώλεια περισσοτέρων των 19.000 θέσεων απασχόλησης. Σε επίπεδο εσόδων, προσθέτει, είναι σίγουρο ότι η ποσοστιαία μεταβολή είναι μεγαλύτερη, δεδομένων των προσφορών που όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά και διευρύνθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο και θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού.

Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για αδυναμία μεγαλύτερης ελαχιστοποίησης των απωλειών, κάτι που αποδίδει«στη διαχρονική έλλειψη συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής» και «στην αναίτια καθυστέρηση έναρξης της διαφημιστικής καμπάνιας, η οποία εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται και αναποτελεσματική».

Παράλληλα εκφράζει ανησυχία για το υπόλοιπο της περιόδου του 2009 αλλά και για το 2010 λόγω «της έλλειψης σχεδιασμού, της απουσιας στόχων και της γενικότερης επιφανειακής ενασχόλησης με τον τουρισμό από πλευράς Πολιτείας».

Αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης (ο οποίος είχε επισημάνει πως δεν υπάρχει πια καταστροφικό σενάριο για τον τουρισμό) καταλήγει: «Η χώρα μας ως ώριμη τουριστική οικονομία και με φιλοδοξίες να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό, δεν θα πρέπει να αρκείται σε πανηγυρισμούς για την αποφυγή καταστροφικών εξελίξεων, αλλά θα πρέπει να ασχοληθεί συνολικά και σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας και τα οποία αναδεικνύονται εντονότερα σε περιόδους διεθνών οικονομικών κρίσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα