Η ΕΕ επανεξετάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού κλάδου

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 11:51

Κοινό πόρισμα των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη μηνιαία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν η ανάγκη για τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να μετριαστεί η έντονη κυκλικότητα των τελευταίων μηνών.

Οι υπουργοί άσκησαν έντονη κριτική στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο της Συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙ, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας από τις τράπεζες για περιορισμό των κινδύνων.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το παρόν πλαίσιο ευνοεί τους οικονομικούς κύκλους, καθώς δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να περιορίσουν τα τραπεζικά αποθεματικά σε περιόδους που η οικονομία μοιάζει υγιής, ενώ τις αναγκάζει να συσσωρεύουν κεφάλαια όταν οι κίνδυνοι κάνουν την εμφάνισή τους –τότε, όμως, η οικονομία έχει ήδη αρχίσει να συρρικνώνεται.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, υποστηρίζει ότι οι εν λόγω διατάξεις πρόληψης των κινδύνων ευνοούν τις πτωτικές τάσεις και για το λόγο αυτό προτείνει την προσωρινή άρση των κανονισμών της Βασιλείας ΙΙ προκειμένου να μπορούν οι «συντηρητικές» τράπεζες να διευρύνουν το δανεισμό τους.

Η άποψη του κ. Στάινμπρουκ βρίσκει, ωστόσο, αντίθετη την πλειονότητα των Ευρωπαίων υπουργών, οι οποίοι συμφώνησαν παρ’ όλα αυτά να τεθεί το ζήτημα στην Κομισιόν και να καταρτιστεί εκτενής έκθεση έως τις αρχές Οκτωβρίου. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει το παράδειγμα του μοντέλου «δυναμικής προληπτικής πολιτικής» που χρησιμοποιείται στην Ισπανία.

Οι Ισπανοί νομοθέτες προχώρησαν περισσότερο από τη Βασιλεία ΙΙ, υποχρεώνοντας τις εγχώριες τράπεζες να διατηρούν επιπλέον κεφαλαιακά αποθέματα έναντι των ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων τους. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ένα πολύπλοκο μοντέλο υπολογισμού των σωστών κεφαλαιακών αποθεματικών τη σωστή στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα κατάφερε να ανταπεξέλθει καλύτερα στη διεθνή κρίση παρά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.

Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων αξιωματούχων θα βρεθούν, επίσης, τα λογιστικά πρότυπα και οι κανονισμοί που διέπουν το σύστημα αμοιβών. Τα ζητήματα αυτά είναι πιθανό να περιληφθούν στην ατζέντα των της συνόδου κορυφής του G8 στην Ιταλία.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα