«Σκληρές» εξαγγελίες Ντάρλινγκ για τον χρηματοοικονομικό κλάδο

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 16:09

Για επιβολή αυστηρότερων κανονισμών στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο δεσμεύτηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ¶λιστερ Νταρλινγκ, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις και πτωχεύσεις βρετανικών τραπεζών.

Αρχικά, ανέθεσε στην Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες για διατήρηση υψηλότερων κεφαλαιακών αποθεμάτων –προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν τυχόν ζημίες– και στοιχείων ενεργητικού μεγαλύτερης ρευστότητας έναντι των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, τα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας που θα εφαρμόζονται στο εξής δεν θα συνιστούν πρόβλεψη για το ενδεχόμενο κατάρρευσης μόνο του ίδιου του ιδρύματος αλλά και για το κόστος κατάρρευσης του συνόλου του χρηματοοικονομικού κλάδου και της οικονομίας.

Ο έμμεσος αυτός «ρυθμιστικός φόρος» θα αναγκάσει πολλές τράπεζες να διασπαστούν σε μικρότερες ή να στρέψουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό σε αναζήτηση πιο «φιλικών» νομοθετικών καθεστώτων.

Ο Ντάρλινγκ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της διάσπασης των μεγάλων και σύνθετων παγκόσμιων τραπεζών, αποκαλώντας τις λύσεις αυτές «απλουστευτικές».

Για το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος, ο Βρετανός υπουργός απέφυγε τη σύγκρουση μεταξύ της Τράπεζας της Αγγλίας και της FSA δηλώνοντας ότι σκοπεύει να θεσμοθετήσει τη συνταγματική ευθύνη της FSA για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου.

Πηγή: Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα