Απογοητευτικά και ανησυχητικά χαρακτήρισε τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ο νομπελίστας οικονομολόγος, ο οποίος προειδοποιεί με άρθρο του στους The New York Times ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κινδυνεύει να πιαστεί στην «παγίδα των κινήτρων».
Η συνήθης απάντηση των αρμοδίων στην ύφεση είναι η σταδιακή μείωση των επιτοκίων. Τη δοκιμασμένη συνταγή ακολούθησε η Fed το 2001 προχωρώντας σε 11 περικοπές επιτοκίων στη διάρκεια του έτους. Μόλις έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, τα επιτόκια σταθεροποιήθηκαν δίνοντας χρόνο στις περικοπές να δράσουν. Αφού, όμως, έγινε σαφές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ικανός να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ξεκίνησε νέο γύρο μειώσεων επιτοκίων.
Αντιστοίχως, σήμερα, περιμένουμε από την κυβέρνηση Ομπάμα να απαντήσει στα άσχημα νέα με υπομονή και αποφασιστικότητα, να δώσει χρόνο στις υφιστάμενες πολιτικές για να ευοδώσουν και ταυτόχρονα να σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορεί να ενισχύσει τα προγράμματα κινήτρων, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν επαρκούν.
Είναι λογικό, λοιπόν, να κάνουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι λόγο για υπομονή και να υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να φανούν τα αποτελέσματα του προγράμματος κινήτρων ήδη από φέτος το καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση Ομπάμα κινδυνεύει να παγιδευτεί μέσα στην ίδια την αδυναμία της οικονομίας, η οποία υπονομεύει την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση.
Αυτό που δεν έχει κάνει ο Ομπάμα είναι να μιλήσει ξεκάθαρα στον αμερικανικό λαό και να παραδεχθεί ότι δεν έχουν γίνει αρκετά σε πρώτη φάση και ότι για να βγει η οικονομία από την ύφεση ενδεχομένως χρειαστεί δεύτερος κύκλος κινήτρων.
Αυτό που πρέπει να κάνει ο Ομπάμα, τονίζει ο Κρούγκμαν, είναι να ακολουθήσει τη στρατηγική που εφαρμόζει στην εξωτερική πολιτική: να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς ως ενηλίκους.