Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι συλλέκτες νομισμάτων

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 17:56

Ανθεκτικά αποδεικνύονται τα συλλεκτικά νομίσματα –όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στην κρίση που ταλανίζει τις παγκόσμιες αγορές –χωρίς ωστόσο να σκιάζει τις δημοπρασίες των τελευταίων μηνών.

«Έχουμε ένα στέρεο υπόβαθρο συλλεκτών με σταθερά εισοδήματα» δηλώνει ο ειδικός στις συλλογές νομισμάτων, Γουίλιαμ Μακέι από τον οίκο Spink στο Λονδίνο που άρχισε να δραστηριοποιείται στην αγορά νομισμάτων το 1703.

Σύμφωνα με τον Τομ Έντεν από τον οίκο δημοπρασιών νομισμάτων Morton & Eden του Λονδίνου, η λογική των συλλεκτών είναι ότι «με τις επενδύσεις να δίνουν μικρές αποδόσεις, πού το κακό να αφιερώνει κανείς χρήματα στο χόμπι του;».

Στη δημοπρασία της ελβετικής Nomos AG στις 11 Μαΐου στη Ζυρίχη, ελάχιστα νομίσματα έμειναν στα αζήτητα, ενώ πολλά ήταν αυτά που πωλήθηκαν πολύ υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ένα νόμισμα του πέμπτου αιώνα από τη Νάξο της Σικελίας –με το προφίλ του Διονύσου– χτύπησε τη μεγαλύτερη τιμή όλων των εποχών για ελληνικό αργυρό νόμισμα: 603.390 χιλιάδες ευρώ (αρχ. εκτίμηση 263.921 ευρώ).

Οι συλλέκτες είναι λάτρεις της ιστορίας και η Morton & Eden's τους επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη στις 9 Ιουνίου: ένα «κομπόδεμα» με νομίσματα 400 χρόνων που είχε κατά πάσα πιθανότητα κρυφτεί στην αρχή του Εμφυλίου της Αγγλίας ανακάλυψαν οικοδόμοι που εργάζονταν στο Όξφορντσαϊρ το 1980. Χωρίς καμία ιδέα για την αξία τους, ο εργολάβος χάρισε τη συλλογή στον 10χρονο εγγονό του, ο οποίος ήταν ήδη ένθερμος συλλέκτης γραμματοσήμων και κοχυλιών. Τα νομίσματα έμειναν κλεισμένα σε ένα κουτί παπουτσιών για δεκαετίες, μέχρι που ο εγγονός χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει το γάμο του. Πούλησε τα 57 χρυσά νομίσματα του Ιακώβου Α’ της Αγγλίας έναντι 76.360 λιρών (εκτίμηση 50.000 λιρών).

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα