Βροχή πλαστών χαρτονομισμάτων στην ευρωζώνη

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 16:04
UPD:16:15

Με τον τίτλο «Γερή μπάζα» κυκλοφόρησε σήμερα η βελγική εφημερίδα, η οποία καταγγέλλει την πρωτοφανή κυκλοφορία 413.000 πλαστών χαρτονομισμάτων στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2009 –αύξηση 17% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως, δεν πιστεύει ότι η έξαρση στην κυκλοφορία πλαστού χρήματος στην Ευρώπη οφείλεται στην έλλειψη προσοχής από τις αρχές, καθώς φέτος αυξήθηκε και ο αριθμός των γνήσιων χαρτονομισμάτων–με αποτέλεσμα τα πλαστά να αντιστοιχούν μόλις στο 0,0032% των συνολικών χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία.

Την άποψη αυτή δε συμμερίζεται το βελγικό έντυπο, το οποίο αναφέρει ότι «ο αριθμός των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία έχει αυξηθεί κατά 12,5% τα τελευταία δυόμιση έτη –αύξηση πολύ μικρότερη από το 56% στα πλαστά».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναρωτιέται κατά πόσον η έξαρση αυτή οφείλεται στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα των αστυνομικών αρχών ή στην αύξηση των παραχαρακτών. Η ΕΚΤ, πάντως, δεν έχει εντοπίσει νέες μεθόδους παραχάραξης και, σύμφωνα με την De Standaard, αυτά είναι «καλά νέα».

Το πρώτο εξάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις οργανώσεων παραχάραξης στην Ιταλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η εφημερίδα προειδοποιεί τους αναγνώστες της σε περίπτωση που βρεθεί στην κατοχή τους πλαστό χαρτονόμισμα να το προσκομίσουν στην αστυνομία, έστω και αν δεν παίρνουν «αποζημίωση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα