Κ. Μίχαλος: Δυσβάσταχτο το κόστος της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις

Δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ στην εκδήλωση της ΚΕΑΔ
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 16:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως τον μεγαλύτερο εχθρό της ανάπτυξης στη χώρα μας χαρακτήρισε τη γραφειοκρατία ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών (ΚΕΑΔ).

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι η πολυπλοκότητα των νομοθετικών και διοικητικών διαδικασιών εξακολουθεί να προκαλεί δυσβάσταχτο κόστος σε χρόνο και χρήμα για τις επιχειρήσεις και ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη των νέων και δυναμικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στις οποίες στηρίζεται πλέον η ανάπτυξη κάθε σύγχρονης οικονομίας.

«Η γραφειοκρατία αποτελεί εχθρό της υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, αποτελεί εχθρό της εξωστρέφειας. Αποτελεί εχθρό της διαφάνειας, αποτελεί εχθρό της καθημερινότητας όλων των πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σε ό,τι αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ανέφερε πως, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με στόχο τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της νέας επιχειρηματικής πραγματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο Doing Business 2009, η χώρα μας βρίσκεται στην 133η θέση ανάμεσα σε 181 χώρες, όσον αφορά στο διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις, που ανέρχεται σήμερα στο 10,2% του ΑΕΠ.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι η Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών παράγει ένα ουσιαστικό και χρήσιμο έργο αλλά αυτό το έργο, όσο σημαντικό κι αν είναι, δεν αρκεί από μόνο του για να φέρει την επιθυμητή βελτίωση. Χρειάζεται να συνοδεύεται από την ανάλογη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, τόσο στο πεδίο της νομοθετικής εφαρμογής, όσο και στο πεδίο της ευρύτερης αναβάθμισης της λειτουργίας του δημοσίου τομέα», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα