ΕΕ: Αύξηση 35% στην παραγωγή βιοντίζελ

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 17:19

Κατά 35% αυξήθηκε η παραγωγή βιοντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008 και αναμένεται νέα αύξηση της δυναμικότητας το τρέχον έτος, παρότι τα μισά περίπου φυτά μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της μικρής ζήτησης.

Με σημερινή του δήλωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιοντίζελ (EBB) διευκρίνισε ότι η παραγωγή βιοντίζελ ανήλθε πέρσι στους 7,76 τόνους, εκτινάσσοντας το μερίδιο αγοράς της ΕΕ στο 65%.

Παρ’ όλα αυτά, το EBB χαρακτήρισε την αύξηση αυτή «μέτρια» σε σύγκριση με την άνοδο 65% που σημειώθηκε το 2005 και 54% το 2006, ενώ το 2007 η αύξηση ήταν μόλις 17%.

«Η διαφορά αυτή μπορεί να δικαιολογηθεί εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις μη δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο, οι οποίες έπληξαν σοβαρά την κερδοφορία των παραγωγών βιοντίζελ της ΕΕ το 2007», τονίζει το EBB.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοκίμασε την πρόταση της Κομισιόν για παράταση των χρεώσεων αντιντάμπινγκ κατά του φτηνού εισαγόμενου βιοντίζελ για πέντε ακόμη έτη.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το EBB, το οποίο υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί της ένωσης σφυρηλατούνται από τις αμερικανικές θυγατρικές στην Ευρώπη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα