Αυστηρότερο έλεγχο των τραπεζικών στελεχών προτείνει η έκθεση Γουόκερ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 12:49

Με αύξηση της γραφειοκρατίας απειλούνται τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προτάσεις της «Walker Review» για την εταιρική διακυβέρνηση του χρηματοοικονομικού τομέα, η οποία δόθηκε σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Στην έκθεσή του, ο πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley International, σερ Ντέιβιντ Γουόκερ, υποστηρίζει ότι οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι πρέπει να συστήσουν επιτροπές κινδύνου σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου. Οι επιτροπές αυτές θα είναι ανεξάρτητες από τις επιτροπές εσωτερικού ελέγχου και θα διασφαλίζουν τον έλεγχο των απολαβών των διευθυντικών στελεχών.

Ο σερ Γουόκερ ζητά από τις επιτροπές αποδοχών να δείξουν μεγαλύτερο ζήλο, ελέγχοντας διεξοδικά τις απολαβές όσων λαμβάνουν υψηλότερες απολαβές από το μέσο όρο αμοιβής των εκτελεστικών μελών του ΔΣ.

Ο αριθμός των τραπεζιτών που αμείβονται καλύτερα από το μέσο όρο των εκτελεστικών μελών του ΔΣ θα πρέπει να δημοσιεύεται σε ετήσια βάση –ένα μέτρο το οποίο, εφόσον, υλοποιηθεί, εμπλέκει χιλιάδες traders και στελέχη του Σίτι.

Οι αποδοχές των μελών του ΔΣ και των στελεχών αυτών θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά σε ορίζοντα πέντε ετών, σύμφωνα με την έκθεση. Το 50% των απολαβών θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο κινήτρων, με το μισό εξ’ αυτών να καταβάλλονται μετά από τρία έτη και το υπόλοιπο μετά από πέντε έτη.

Πηγή: The Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα