Σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τα όρια συνταξιοδότησης

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 15:01
UPD:15:25

Σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκεται η Κομισιόν για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι για το θέμα αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και αφού επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο από την Ελλάδα εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό θα συμβεί σύντομα ώστε η χώρα μας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο το ΔΕΚ καταδίκασε τη χωρα μας κρίνοντας πως η διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, που προβλέπουν οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των φύλων.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους δικαστές, η Συνθήκη απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων όσον αφορά την αμοιβή, ασχέτως των ρυθμίσεων από τις οποίες απορρέει η ανισότητα αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Δικαστήριο ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης υποστηρίζοντας ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ανδρών σε σχέση με εκείνη των γυναικών.

Στο Δικαστήριο η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε τη διαφορετική μεταχείριση, αλλά υποστήριξε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως εκ του νόμου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης, αλλά σε αυτό της οδηγίας 79/7 (επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποκλείουν από τις κοινοτικές διατάξεις τον καθορισμό των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η διαφορετική αυτή μεταχείριση ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο κοινωνικό ρόλο των ανδρών και των γυναικών και συνιστούσε μέτρο το οποίο αντιστάθμιζε τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της παραμονής τους στην αγορά εργασίας για συντομότερο χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα