Ισλανδία: Διχάζει η ένταξη στην ΕΕ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 17:14

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε χθες για πέμπτη συνεχή ημέρα στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας η συζήτηση για την υποβολή υποψηφιότητας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η σχετική ψηφοφορία. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά, αλλά είμαι αισιόδοξη», δήλωσε στο Reuters η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ.

Η μαραθώνια συζήτηση είναι αποτέλεσμα των διισταμένων απόψεων που επικρατούν στην Ισλανδία όσον αφορά στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την ένταξή της στην ΕΕ. Νέες διαστάσεις παίρνει, ωστόσο, το ζήτημα μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η εγχώρια οικονομία από τη διεθνή οικονομική ύφεση, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση τόσο των τραπεζών όσο και του νομίσματός της εξαιτίας του υπέρογκου δανεισμού από το εξωτερικό.

Πολλοί από τους πολίτες θεωρούν πλέον αναγκαία την εισχώρηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου θα βρει καταφύγιο στο ευρώ, μετά τους ισχυρούς τριγμούς που επέφερε η υποτίμηση της κορώνας στην εγχώρια οικονομία.

Οι μέχρι σήμερα αναστολές των Ιρλανδών ως προς την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ σχετίζονται κυρίως με την αλιεία, η οποία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος στη χώρα και στην οποία αναμένεται να τεθούν αυστηροί περιορισμοί σε περίπτωση ένταξής της στην ΕΕ.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα