ΥΕΝΑΝΠ: Πολιτικό πρόβλημα η λαθρομετανάστευση

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 20:56
UPD:21:15

Πρόβλημα καταρχήν πολιτικό και όχι αμιγώς ελληνικό, αλλά συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε τη λαθρομετανάστευση ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσης Παπαληγούρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ανέφερε ότι έχει ενισχυθεί η περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων με νέα μέσα, υπάρχει και βοήθεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε πως τελευταία παρατηρείται μια πτώση των αριθμών των λαθρομεταναστών, αλλά για να είναι αυτό καθησυχαστικό πρέπει να έχει διάρκεια στο χρόνο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διαφθορά και η υπέρβαση εξουσίας δεν είναι φαινόμενα ανεκτά στο Λιμενικό Σώμα, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης ή ανοχής τέτοιων φαινομένων, αλλά η διάπραξη τέτοιων αδικημάτων θα τιμωρείται υποδειγματικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) που διενήργησε το Λιμενικό Σώμα. Η πρώτη αφορούσε στην ανάμειξη λιμενικών στην Πάτρα σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών και η δεύτερη στον ξυλοδαρμό από άνδρες του λιμενικού, όπως έχει καταγγελθεί, Αφγανού υπηκόου στην Ηγουμενίτσα.

Οπως σημείωσε, η πρώτη ολοκληρώθηκε και από το πόρισμα παραπέμφθηκαν στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της απόταξης από το Λιμενικό Σώμα πέντε λιμενικοί οι οποίοι και αποτάχθηκαν. Πρόκειται για δύο λιμενοφύλακες, δύο κελευστές και έναν υποπλοίαρχο.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, ολοκληρώθηκε αλλά δεν ικανοποίησε, τόνισε ο υπουργός, καθώς πρότεινε να εκδοθεί πόρισμα μετά την ετυμηγορία της τακτικής δικαιοσύνης που έχει επιληφθεί του θέματος. Δόθηκε εντολή να διαταχθεί άμεσα νέα ένορκη διοικητική εξέταση.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας ο κ. Παπαληγούρας αντέκρουσε το επιχείρημα που διατύπωσαν για τις κρατήσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την τιμή του εισιτηρίου, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων είναι ανταποδοτικό και ότι είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Για το αίτημα των ακτοπλόων να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία, ο υπουργός επεσήμανε ότι η νομοθεσία έχει εναρμονιστεί σε σημαντικό βαθμό με τις οδηγίες της ΕΕ.

Σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα πλοία ή κρουαζιερόπλοια ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι στόχος είναι μην φέρουν την γρίπη κάποιοι που έχουν νοσήσει και ότι ενημέρωνονται οι επιβάτες σε όλα τα πλοία, ενώ και οι Έλληνες ναυτικοί έχουν ενημερωθεί για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Ερωτηθείς, τέλος, αν πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η κρουαζιέρα, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης ως φιλοσοφία, αλλά η περίοδος δεν είναι κατάλληλη να γίνει κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα