Αυξήσεις στις αποδοχές του προσωπικού του βάσει του ποσοστού του πληθωρισμού θα πραγματοποιήσει την επόμενη χρονιά το 65% των μη εισηγμένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα – έναντι 60% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. – όπως προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton International.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η οποία αποτυπώνει τις αντιλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως, η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο 25% περίπου των μη εισηγμένων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο ενδεχομένως να χειροτερεύσει την επόμενη χρονιά.
Ειδικότερα, το 21% των μη εισηγμένων εταιρειών σχεδιάζουν να μη χορηγήσουν αυξήσεις στο προσωπικό το 2009, ενώ το 3% περίπου πιστεύουν ότι θα μειώσουν τελικώς τις αποδοχές τους. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 10% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα αυξήσουν τις αποδοχές τους πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού.
Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τις αποδοχές προέρχονται από τις χώρες της Ασίας (περιοχή Ειρηνικού), όπου το 29% των μη εισηγμένων επιχειρήσεων δηλώνει πως δεν θα προσφέρει καμία αύξηση στις αποδοχές κατά το 2009.
Στην Ταϊβάν, μάλιστα, το 72% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δε θα χορηγήσουν καθόλου αυξήσεις στο προσωπικό το 2009, ενώ μόλις το 10% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως σχεδιάζουν να χορηγήσουν αυξήσεις στο προσωπικό βάσει πληθωρισμού ή περισσότερο.
Αντιθέτως, οι Σκανδιναβικές χώρες φαίνονται προετοιμασμένες να παρέχουν αυξήσεις κατά το επόμενο έτος, με το 82% των ερωτηθέντων (συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, 64%) να αναφέρουν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις αποδοχές βάσει πληθωρισμού ή περισσότερο. Η Δανία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 91%, ενώ οι επιχειρήσεις στη Φινλανδία (89%) και Σουηδία (74%) παρουσιάζουν παρόμοιες υψηλές προσδοκίες.
«Με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, θα είναι απίθανο να δούμε ανάπτυξη της απασχόλησης κατά το 2009», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Alex MacBeath, global leader of privately held business services της Grant Thornton International.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις προσδοκούν μείωση, και όχι αύξηση, του προσωπικού τους για το επόμενο έτος (-4% για το 2009, σε σύγκριση με 33% το 2008).
Οι πιο αισιόδοξες χώρες ήταν το Βιετνάμ (+60%), η Μποτσουάνα (+49%) και η Αρμενία (+35%), όπου ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση των ποσοστών απασχόλησης για το επόμενο έτος. Ωστόσο, υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων που αναμένουν μείωση των ποσοστών απασχόλησης για το 2009, όπως η με τις η Χιλή (-33%), το Χονγκ Κονγκ (-35%) και η Ισπανία (-42%).