Ξαναβρίσκουν την όρεξή τους για ανάληψη κινδύνου

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009 18:12
UPD:18:14

Πρωτοφανή πτώση έχει καταγράψει ο δείκτης Markit iTraxx Europe, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο βασικός δείκτης της Ευρώπης για τις συμφωνίες ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit default swaps - CDS), ο οποίος απαρτίζεται από τις 125 εταιρείες επενδυτικού βαθμού με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, υποχώρησε κάτω από το φράγμα των 100 μονάδων βάσης για πρώτη φορά μετά το Σεπτέμβριο 2008.

Τα CDS είναι εξωχρηματιστηριακά παράγωγα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση του κινδύνου μη πληρωμής σε περιπτώσεις χρέους χωρίς εξασφαλίσεις –συνήθως εταιρικά ή κρατικά ομόλογα. Το κόστος της κάλυψης μετράται σε μονάδες βάσης, με κάθε μονάδα βάσης να αντιστοιχεί σε 1000 ευρώ καταβληθέντα ετησίως επί 10 εκατ. χρέους.

Η πρόσφατη υποχώρηση των δεικτών CDS είναι επακόλουθο των ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν κέρδη για επτά συνεχείς συνεδριάσεις.

«Οι εταιρείες επικεντρώνονται στη δημιουργία ταμειακών ροών, στη μείωση του χρέους και στην ενδυνάμωση των ισολογισμών, γεγονός που θέτει τις βάσεις για τις πιστώσεις», επισημαίνει ο Γκέρι Τζέκινς, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος της Evolution.

Παρά τους φόβους ότι η παρατεινόμενη αβεβαιότητα που συνοδεύει τις προοπτικές της οικονομίας θα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στις πιστώσεις, η αγορά πιστεύεται ότι θα αντλήσει δύναμη από την αύξηση των εταιρειών που αντλούν κεφάλαια μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων.

Πηγή: The Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα