Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού ο Κ. Μαρκόπουλος

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 22:42

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Χανιά, για την πορεία του τουρισμού φέτος παρά τη διεθνή κρίση, προβλέποντας ότι τελικώς οι απώλειες θα περιορισθούν σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών σε ό,τι αφορά την τουριστική ανάπτυξη και την τουριστική κίνηση. Ξεκινήσαμε τη χρονιά εξαιρετικά δύσκολα, με πολύ χαμηλά νούμερα, με μεγάλη ανησυχία που έφτασε στα όρια της υστερίας», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Σήμερα, βρισκόμενοι πια στο μέσο του Ιουλίου μπορούμε με ανακούφιση να πούμε ότι βεβαίως θα υπάρχει μικρή πτώση, μπορούμε όμως να πούμε ότι η μείωση είναι ανεκτή από την οικονομία, διατηρεί το ισχυρό όνομα της Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη, και ότι η πτώση που θα υπάρχει στην περιοχή της Κρήτης και στους 4 νομούς δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ελλάδος, αλλά μάλλον θα είναι μικρότερη. Από όλες τις βιομηχανίες του τόπου, την βιοτεχνία, την μεταποίηση, μπορώ να σας πω ότι ο τουρισμός θα έχει τν μικρότερη πτώση αποδοτικότητας σε ότι αφορά την οικονομία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ και για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «αυτή την χρονιά, στο ΕΣΠΑ, το 80% του οποίου πάει στην περιφέρεια, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει δικιά του διαχειριστική αρχή με την οποία θα δρομολογήσει έργα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του τόπου. Η συνεργασία λοιπόν με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μονόδρομος».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων, για την οποία υπήρχαν αντιδράσεις από την ΚΕΔΚΕ, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε: «Το τέλος παρεπιδημούντων ήταν μια κίνηση στο πλαίσιο της μείωσης των έμμεσων φόρων, που τόσο πολύ συζητάμε στην Ελλάδα. Το όλο θέμα, βρίσκεται πια σε ένα διάλογο με το υπουργείο οικονομίας και οικονομικών όπου εκεί θα υπάρχει μια σχετική αναπλήρωση. Όμως για τις ανακοινώσεις αυτές δεν είμαι εγώ υπεύθυνος από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε την ίδρυση γραφείου του ΕΟΤ Δυτικής Κρήτης. «Το ζήτημα ενός γραφείου ΕΟΤ Δυτικής Κρήτης νομίζω είναι ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο θα απελευθερώσει από το φόρτο το αντίστοιχο γραφείο του Ηρακλείου και από την άλλη θα εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες του τουρισμού που συναθροίζονται σε ένα γραφείο.

Θέλω λοιπόν να δεσμευτώ ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ιδρυθεί το γραφείο του ΕΟΤ Δυτικής Κρήτης, το οποίο θα έρθει να ικανοποιήσει ένα χρόνιο δίκαιο αίτημα και θα βοηθήσει την τοπική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα αλλά και θα διευκολύνει την περιοχή γενικότερα», επεσήμανε.

Ο κ. Μαρκόπουλος επισκέφθηκε τη Νομαρχία Χανίων, από όπου και αναφέρθηκε, στην ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου του με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει κάθε λόγο να είναι σε ευθεία γραμμή, με καλή συνεργασία, με καλό κλίμα με την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα κονδύλια για την τουριστική προβολή που δίνονται στις Νομαρχίες τόνισε: «Έχουν εγκριθεί, η εξόφληση σε δυο δόσεις άμεσα τώρα και τα υπόλοιπα το Σεπτέμβριο για το 2008, η έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής για το 2009 και θεωρώ ότι με το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχουμε απολύτως ισορροπήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις μας και θα μπούμε σε μια διαδικασία, χωρίς καθυστερήσεις με περισσότερα χρήματα για την προβολή».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα