Απορρίφθηκε από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Η πρόταση νόμου προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (300, 400, 500 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή), την καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης από 500 έως 1.300 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ και την αύξηση των συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%.
Για ανέξοδη παροχολογία κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας, ο οποίος επεσήμανε ότι η πρόταση νόμου για το επίδομα θέρμανσης τείνει να καταστεί «ετήσια παράσταση κοινωνικής ευαισθησίας» και να κοστολογεί συνολικά τις εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε 20 δισ. ευρώ,
Ο κ. Λέγκας, κάλεσε επίσης το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει πως θα βρεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ των δαπανών που συνεπάγεται η πρόταση και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «ιδιαίτερα απλόχερη στις προτάσεις για δαπάνες, αλλά αόριστη και φειδωλή όταν έρχεται η ώρα να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για έσοδα που συνεπάγονται πολιτικό κόστος».
Αναφερόμενος δε στις συνθήκες υπό τις οποίες κατατέθηκε και συζητείται αυτή η πρόταση, ο υφυπουργός Οικονομίας τόνισε ότιο προϋπολογισμός αλλά και οι δημοσιονομικές δυνατότητες δοκιμάζονται σε ακραίες συνθήκες. «Κι όμως αντέχουμε, παρουσιάζοντας προβάδισμα έναντι των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης», υπογράμμισε.
Εισηγούμενη την πρόταση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ροδούλα Ζήση, κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει το εισόδημα των οικονομικά ασθενών. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ για αναποτελεσματικότητα.
Διευκρίνισε επίσης ότι το κόστος της πρότασης φτάνει τα 2,5 δισ. επειδή αναφέρεται στο 2008 και το 2009. «Σε ετήσια βάση το κόστος δεν ξεπερνά το 1,1 δισ.» επεσήμανε.
Για πρόταση διαχείρισης της φτώχειας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, αφού και το ίδιο είναι συνένοχο για τη σημερινή κατάσταση και υπηρετεί διαχρονικά και με σταθερότητα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να πει «όχι» σε μια πρόταση που βοηθά ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη τάχθηκε υπέρ της πρότασης νόμου. Υπενθύμισε όμως ότι το κόμμα της προτείνει ακόμη μεγαλύτερες ενισχύσεις για τους χαμηλόμισθους και τους αγρότες.
Θετικά αντιμετώπισε την πρόταση και ο Α. Ροντούλης εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο οποίος ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της ελληνικής οικογένειας κατηγόρησε όμως το ΠΑΣΟΚ ότι λέει τη μισή αλήθεια αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ