Ιαπωνία: Χαμηλότερη η μείωση των εξαγωγών τον Ιούνιο

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009 05:58
UPD:06:09

Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιούνιο, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό φέτος, καθώς η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται διεθνώς, βοηθώντας στη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος για πρώτη φορά σε 20 μήνες, σε επίπεδα που δείχνουν οικονομική ανάκαμψη.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 35,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από μείωση 40,9% τον Μάϊο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας στο Τόκιο. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 508 δισ. γιέν (5,4 δισ. δολ.).

Η ταχύτερη ανάπτυξη στην Κίνα ωθεί υψηλότερα τις πωλήσεις για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Komatsu Ltd. και της Nissan Motor Co. Η ανάκαμψη των εξαγωγών μετά από τη μείωση ρεκόρ, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, θα βοηθήσει κατά πάσα πιθανότητα την ανάπτυξη για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους το τελευταίο τρίμηνο.

Την εβδομάδα που πέρασε η Bank of Japan αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την οικονομία για τρίτο μήνα, επικαλούμενη την ανάκαμψη του εμπορίου και της βιομηχανικής παραγωγής. «Οι οικονομικές συνθήκες σταμάτησαν να επιδεινώνονται», ανέφερε στην έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 93,96 ανά δολάριο στις 10:08 π.μ. στο Τόκιο από 93,59 που ήταν πριν από την έκθεση. Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,1% φθάνοντας στις 9.711,14 μονάδες.

Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν 35,1%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μην οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Η ζήτηση αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές. Οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν 23,7% τον μήνα που πέρασε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο αυτή ήταν η μικρότερη μείωση από τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν 37,6%, το ελάχιστον από τον Δεκέμβριο και οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 41,4%, επίσης με το χαμηλότερο ποσοστό μέσα στο έτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε αυτόν τον μήνα ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει το επόμενο έτος και θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2010, έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου για ανάπτυξη με ρυθμό 1,9%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα