Υψηλότερη η προσφορά της ΔΕΗ για την EPCG

Στα 11,10 ευρώ ανά μετοχή
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009 13:17
UPD:14:28

Την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η ΔΕΗ στο διαγωνισμό για την απόκτηση ποσοστού 18,3% στο ενεργειακό μονοπώλιο του Μαυροβουνίου EPCG.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Βουίτσα Λάζοβιτς, πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, η ΔΕΗ προσέφερε 11,10 ευρώ ανά μετοχή έναντι 8,4 ευρώ ανά μετοχή που προσέφερε η ιταλική A2A.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ΔΕΗ προσέφερε περίπου 253 εκατ. ευρώ για περίπου 23 εκατ. μετοχές της EPCG έναντι 191 που προσέφερε η A2A.

«Δουλειά μας είναι να ελέγξουμε αν οι προσφορές εναρμονίζονται με τα έγγραφα του διαγωνισμού και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις προσφορές στις επόμενες επτά ημέρες», δήλωσε ο Λάζοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Η ΔΕΗ και η A2A είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι για την EPCG μετά την αποχώρηση της νορβηγικής Nord-Troendelag Elektrisitetsverk και της ρωσικής Inter Rao από το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Λάζοβιτς, το Μαυροβούνιο θα αντλήσει από την ανωτέρω πώληση 200 με 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πουλά ποσοστό 9,15% της EPCG, ωστόσο ο αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης νέων μετοχών προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του στο 18,3%.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα, Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009, σε κοινοπραξία με την GoldenEnergy One Holdings Ltd - εταιρεία του Ομίλου Ρέστη, συμμετείχε στην επίσημη διαδικασία της Επιτροπής Ιδιωτικοποιήσεων της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, κατά την οποία ανοίχθηκαν οι οικονομικές προσφορές των δύο εναπομεινάντων επιχειρηματικών σχημάτων για την απόκτηση, μέσω της αγοραπωλησίας μετοχών και συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έως ποσοστού 45% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Electroprivreda Crne Gore AD Niksic (EPCG).

Η κοινοπραξία ΔΕΗ και GoldenEnergy One Holdings Ltd, υπέβαλε καλύτερη οικονομική προσφορά σε σχέση με την ιταλική εταιρία A2A.

»Οι Σύμβουλοι της Κοινοπραξίας που εργάσθηκαν για την υποβολή της προσφοράς είναι οι εταιρείες Morgan Stanley, PriceWaterhouseCoopers, Law Firm Sardelas, Saxonis, Liarikos & Associates και Law Office Velimirovic.

»Η εταιρεία EPCG είναι η καθετοποιημένη ηλεκτρική εταιρεία του Μαυροβουνίου στον τομέα παραγωγής, διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εγκατεστημένη ισχύ 868 MW (658 MW υδροηλεκτρικοί και 210 ΜW θερμικοί) της εταιρείας και ετήσια καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 2.045 GWh, τροφοδοτώντας με ρεύμα 322,5 χιλ. πελάτες».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα