Για άνοδο του πληθωρισμού ανησυχούν οι επενδυτές

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009 14:52

Πονοκέφαλο προκαλεί στους επενδυτές η απειλή του πληθωρισμού, καθώς πολλοί εξ’ αυτών φοβούνται ότι οι τιμές θα ξεφύγουν από τον έλεγχο εξαιτίας των πρωτοφανών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της ποσοτικής χαλάρωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έρευνα της JPMorgan σε 1.800 διαχειριστές κεφαλαίων, η οποία είδε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, οι επενδυτές αναμένουν συγκρατημένες αυξήσεις τιμών το τρέχον έτος, αλλά σε μακροχρόνιο ορίζοντα εκτιμούν απότομη αύξηση του επιπέδου τιμών.

Συγκεκριμένα, το 20% των επενδυτών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το στόχο της Federal Reserve για 1,5-2% και το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2% τα επόμενα 2-5 έτη. Παράλληλα, το 60% αυτών πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τους στόχους των κεντρικών τραπεζών το εν λόγω διάστημα.

Οι επενδυτές της ευρωζώνης, ωστόσο, φαίνονται λιγότερο προβληματισμένοι, καθώς μόνο το 40% αυτών εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το στόχο του 2% της Ευρωζώνης. Η διαφορά αυτή οφείλεται ίσως στα δραστικά μέτρα για αύξηση της προσφοράς χρήματος με τα οποία ανταποκρίθηκαν στη διεθνή κρίση η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Πηγή: The Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα