Ανάμειξη ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή διένεξη για την εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 13:10

Καθώς η ανησυχία των hedge funds και των ιδιωτικών κεφαλαίων κορυφώνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις για «μπλοκάρισμα» των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τροποποίηση της νομοθεσίας προς το αυστηρότερο, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στη διένεξη της Βρετανίας με τους υπόλοιπους εταίρους σχετικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στο χρηματοοικονομικό κλάδο φαίνεται πως αναμειγνύονται οι ΗΠΑ, προσπαθώντας να αποτρέψουν την επιβολή των ιδιαίτερα αυστηρών εξαγγελθέντων νόμων.

Το ευρωπαϊκό τοπίο διαιρείται σε δύο παρατάξεις: τη Γερμανία και τη Γαλλία που ζητούν καθολική εποπτεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εν μέσω διεθνούς κρίσης και tη Βρετανία, η οποία -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- αντιστέκεται στην επιβολή αυστηρών περιορισμών επί της διακίνησης κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αντιτίθενται στην οδηγία AIFD που προτείνει η ΕΕ για τις εναλλακτικές επενδύσεις, η οποία προβλέπει την εξονυχιστική έρευνα των hedge funds, των ιδιωτικών κεφαλαίων και άλλων μορφών εναλλακτικών επενδύσεων.

Υπό τη σημερινή της μορφή, η οδηγία εισηγείται την επιβολή περιορισμών στην ποσότητα των χρεωστικών κεφαλαίων, αύξηση των ελάχιστων ποσοστών κεφαλαιακής επάρκειας για κάλυψη από το ενδεχόμενο ζημιών και εξαγορών, καθώς και επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων στη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα χαρτοφυλάκια ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η προτεινόμενη οδηγία αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά τη δραστηριοποίηση των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη, καθώς πολλά από αυτά θα αποκλειστούν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω αυστηρών περιορισμών.

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να εμπλακεί στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα έκανε σαφή ο Μαρκ Σόμπελ, αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Υποθέσεων των ΗΠΑ σε πρόσφατη ομιλία του, ο οποίος τόνισε ότι «σε έναν κόσμο διακίνησης κεφαλαίων, δεν μπορούμε να ακολουθούμε χωριστούς δρόμους που διαφοροποιούνται από τα διεθνή πρότυπα».

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα