Βουλή: Ενημέρωση Κ. Χατζηδάκη για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 23:36
UPD:29/07/2009 00:28

Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης για το νομοσχέδιο που αφορά στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθησή του ότι η Βουλγαρία δεν θα αλλάξει στάση και η νέα κυβέρνησή της θα συνεχίσει ομαλά τη συνεργασία της με την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

«Θεωρούμε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί ισχύει, όπως ισχύει και η δέσμευση όλων των πλευρών που την έχουν υπογράψει, την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης λόγο για έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, που ενισχύει τόσο τη γεωστρατηγική θέση, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και όλων όσων συμμετέχουν, όσο και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα σημειωθεί οικονομική ανάπτυξη στην περιφέρεια με τη δημιουργία 1.100 νέων θέσεων εργασίας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που τέθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.

Πρόσθεσε δε, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρώτη προτεραιότητα και γι' αυτό υπάρχει ανοικτή γραμμή συνεργασίας με όλες τις τοπικές κοινωνίες.

«Το νομοσχέδιο για το έργο κατασκευής του αγωγού Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολη, είναι ιδιαίτερης εθνικής σημασία, ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας.

Εξέφρασε, ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις τόσο σχετικά με τη διακρατική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε λεόντειο για την Ελλάδα, όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας τόνισε ότι για το κόμμα του, «κριτήριο για κάθε έργο είναι αν συμβάλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» ενώ αμφισβήτησε το ενδεχόμενο ότι θα προκύψει για τη χώρα μας φθηνότερο πετρέλαιο.

Επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ έκανε λόγο για έργο μεγάλου περιβαλλοντικού ρίσκου.

Τέλος, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, δήλωσε καταρχήν θετικός επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο επιφυλάχθηκε σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τα θέματα ασφάλειας της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα