Αναστέλλει το ΔΝΤ τις πληρωμές των τόκων στα δάνεια προς φτωχότερες χώρες

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 19:20

Σε αναστολή των πληρωμών των τόκων στα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στα κράτη μέλη με ισχνό εισόδημα έως τα τέλη του 2011 προχωρά το ΔΝΤ. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μία «άνευ προηγουμένου αύξηση» της βοήθειας προς αυτές τις χώρες, η οποία ενδέχεται να φθάσει τα 17 δισ. δολάρια έως το 2014.

Τα 8 εκ των 14 δισ. των νέων δανείων θα διατεθούν εντός της προσεχούς διετίας.

«Είναι μία άνευ προηγουμένου αύξηση της βοήθειας του ΔΝΤ προς τις φτωχότερες χώρες στην Υποσαχάρεια Αφρική και στον κόσμο ολόκληρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

Υπενθυμίζοντας πως οι πιο προηγμένες χώρες, καθώς και οι αναδυόμενες οικονομίες του G20 «είχαν ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για να ανταποκριθούν στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση», ο Στρος-Καν αναφέρθηκε σε «μια σειρά από ιστορικά μέτρα», που ετοιμάζεται να λάβει ο διεθνής οργανισμός.

Ένα από αυτά είναι η πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους πολυτίμων μετάλλων στον κόσμο. Την άνοιξη του 2008 το ΔΝΤ είχε αποφασίσει να διαθέσει 403,3 τόνους, το ένα όγδοο δηλ. των αποθεμάτων του.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα