Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε στο ΒΆ Θερινό Τμήμα της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο. Έντονα συζητήθηκαν η επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς και στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, όπως επίσης και η συμμετοχή ιδιωτών δικηγόρων στις αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Μεταξύ των διατάξεων που συγκέντρωσαν επίσης το ενδιαφέρον των βουλευτών ήταν η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των αποδείξεων παροχών υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς και δικηγόρους, η δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να διαθέσει ποσόν μέχρι 300.000 ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών τοπικών συλλόγων και η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ.κ Α. Μακρυπίδης και Χρ. Παπουτσής επεσήμαναν πως η κυβέρνηση αδιαφόρησε επί έξι χρόνια προκειμένου να υπάρξει σαφής διαφοροποίηση των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από τα επαγγελματικά και σήμερα έρχεται με μια «λαϊκιστική» ρύθμιση, χωρίς σχέδιο για τις συνέπειές της, να επιβάλλει τον φόρο και την έκτακτη εισφορά, πλήττοντας επί της ουσίας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών σε σχέση με τα αντίστοιχα της Τουρκίας, ή της Κροατίας.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, τόνισε: «Εγώ έχω πει ότι οι σοσιαλιστές έχουν μια αδυναμία και στα σκάφη και στα μεγάλα αυτοκίνητα και το επιβεβαίωσαν».
«Είναι διαχρονική αυτή η αδυναμία και η επιμονή να προστατεύουν αυτούς οι οποίοι κινούνται δήθεν κρυβόμενοι πίσω από το νόμο, αλλά στην ουσία φοροδιαφεύγοντες, διότι αυτή είναι η αλήθεια» συμπλήρωσε.
«Εμείς επιμένουμε και λέμε να φορολογηθούν τα σκάφη αναψυχής και να διπλασιαστεί, αν θέλετε, ο φόρος για τους ιδιοκτήτες τους - αλλά όχι για τους επαγγελματίες, τους οποίους έχετε γονατίσει έτσι κι αλλιώς» ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής.
«Με το υπάρχον νομικό καθεστώς, αυτοί που εμφανίζονται ως επαγγελματίες, δεν είναι» επανήλθε ο κος Παπαθανασίου. «Έχεις χρήματα, έχεις σκάφος; Πλήρωνε και μπράβο σου. Όμως, έχεις χρήματα και το εμφανίζεις ως επαγγελματικό, κοροϊδεύουν οι πάντες; Ε, αυτό κάποτε τελειώνει και τώρα τελειώνει» πρόσθεσε.
Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στα συγκεκριμένα άρθρα, υποστηρίζοντας το μέτρο της φορολόγησης, αλλά θεωρώντας πως θα έπρεπε να είναι πολύ αυστηρότερο. «Η κυβέρνηση βάζει τον Έλληνα εφοπλιστή, που έχει στην κατοχή του ένα ιστιοφόρο 25 μέτρων, να πληρώσει 3000 ευρώ - όσα δηλαδή, πληρώνει μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 22000 ευρώ» επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Το βήμα είναι άτολμο, το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό. Όχι όμως να βγαίνουμε να υποστηρίζουμε το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την ασύδοτη δράση την οποία έχει. Υπάρχουνε και όρια» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. ¶ννα Φιλίνη συμφώνησε με τη φορολόγηση. Επέκρινε, ωστόσο, την έλλειψη πρότερου θεσμικού πλαισίου διαχωρισμού ιδιωτικού-επαγγελματικού σκάφους, όπως και την έλλειψη ειδικής μέριμνας για τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη, με αποτέλεσμα να καταψηφίσει.
Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Μάκη Βορίδη, να αντιτίθεται στις αναδρομικές φορολογίες, τις οποίες χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές». «Το πού διαθέτει κανείς το εισόδημά του, δεν αφορά την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να την αφορά, είναι αν έχει φορολογηθεί εξ ολοκλήρου» σχολίασε.
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι βουλευτές και για τη δυνατότητα που δίνεται σε ιδιώτες δικηγόρους να συνδράμουν το έργο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το έργο των Συμβούλων σε διαιτησίες και συμβιβασμούς, αλλά και βοηθητικό ρόλο σε άλλες περιπτώσεις, αν και «εκτάκτως».
Το ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε πως κατά την αυριανή συζήτηση θα θέσει τη διάταξη σε ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, ενημέρωσε το Σώμα πως η Διοικητική Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα και έκρινε πως οι εισαγόμενες ρυθμίσεις «είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές».
«Αυτή τη στιγμή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζει στον απόηχο της διαβόητης υπόθεσης του Βατοπαιδίου και αναλώθηκε σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να επανορθώσει το τροθέν κύρος του» επεσήμανε ο Ν. Τσούκαλης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς σήμερα όμως, συζητάμε προτάσεις και μερεμέτια. Γίνεται ένα ρετουσάρισμα και δυστυχώς προσαρμογή της λειτουργίας του ΝΣΚ στις ιδιοτελείς επιδιώξεις της Κυβέρνησης», υπογράμμισε.
«Καμιά ρητά απονεμημένη αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αφαιρείται, ούτε προσπάθεια υπάρχει για απαξίωση, ή υποβάθμισή του» απάντησε ο κ. Παπαθανασίου, ενώ ο κ. Μπέζας πρόσθεσε πως «αυτή η δυνατότητα νομικής συνδρομής υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό έχει συντελέσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της».
Τη διάταξη για την έκπτωση των αποδείξεων από ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους, από το φορολογητέο εισόδημα υπερψήφισε και ο ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ θεώρησε πως «ενισχύει την επιχειρηματική δράση στον τομέα της υγείας, ενώ την έκπτωση θα την καρπωθεί μονάχα εκείνος που έχει εισόδημα, πάνω από 12000 ευρώ».
Θετικά χαρακτηριστικά διέκρινε η ¶ννα Φιλίνη, η οποία όμως σημείωσε πως οι οικονομικά ασθενέστεροι θα έπρεπε να είχαν μεγαλύτερη έκπτωση από τους εύπορους, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του κ. Μακρυπίδη, έκανε αντίστοιχα λόγο για «δήθεν έκπτωση», η οποία καλύπτει την απουσία φορολογικού ελέγχου εκ μέρους του κράτους.
Τέλος, επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση και για τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών, να διαθέσει ποσό μέχρι 300.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών διαφόρων συλλόγων -με μέγιστο ύψος παροχής ανά περίπτωση τις 5.000 ευρώ, όπως επίσης για τη ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και οι δύο ρυθμίσεις χαρακτηρίστηκαν «ρουσφετολογικές» και «προεκλογικές» απΆ την αντιπολίτευση.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ