Λιθουανία: Θα προσφύγει στο ΔΝΤ;

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009 08:43
UPD:09:43

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως είναι αναγκασμένη να προσφύγει η Λιθουανία μετά τις αποτυχημένες της προσπάθειες για άντληση πρόσθετων κεφαλαίων από τις ξένες κεφαλαιαγορές προκειμένου να τονώσει την κλονισμένη της οικονομία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου της χώρας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μία ακόμη «απόπειρα» άντλησης χρημάτων εντός του έτους μετά την ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ίσως αποβεί αναγκαία η δανειοδότηση από το ΔΝΤ «εάν οι εξωτερικές συνθήκες δεν επιτρέψουν στη Λιθουανία να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της… εάν κλείσουν οι αγορές».

Μέχρι στιγμής η Λιθουανία έχει αντισταθεί επίμονα στον πειρασμό δανειοδότησης από το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τη γειτονική Λετονία η οποία έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση 7,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 22% το δεύτερο τρίμηνο έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Λιθουανίας να ξεπεράσει τη φουρτούνα χωρίς τη διεθνή αρωγή.

Στην προσπάθεια της να ελέγξει το διογκούμενο δημοσιογραφικό έλλειμμα, η Γκριμπαουσκάιτε υπέγραψε έναν νόμο χθες, ο οποίος προβλέπει περικοπές δημοσίων εξόδων κατά 5% κατά μέσο όρο. Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία αυτή απαραίτητη για την αντιμετώπιση των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, καθώς θα θέσει ισχυρές μακροχρόνιες βάσεις για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα