«Φως στην άκρη του τούνελ» βλέπει Ν. Ρουμπινί

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 12:43
UPD:12:47

Ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και διεύρυνση του ράλι στα εμπορεύματα το 2010 «βλέπει» ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει τη χρηματοοικονομική κρίση.

«Καθώς η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ανάπτυξη… θα δείτε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, ειδικά την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο Ρουμπινί, μιλώντας σε συνέδριο στο Κάλγκαρι της δυτικής Αυστραλίας. «Μάλλον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρουμπινί, πρόεδρος της Roubini Global Economics και καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συντάσσεται, έτσι, με την άποψη του πρώην προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, ¶λαν Γκρίνσπαν, ο οποίος «βλέπει» ενδείξεις ανάκαμψης.

Χθες, ο Γκρίνσπαν εκτίμησε πως η χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 και πλέον ετών στις ΗΠΑ ενδεχομένως να φτάνει στο τέλος της. Προέβλεψε, μάλιστα, πως η ανάπτυξη θα επανέλθει με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ότι προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

Οι τιμές των εμπορευμάτων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση τουλάχιστον των τελευταίων τεσσάρων μηνών στις 30 Ιουλίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια ύφεση τελειώνει και η κατανάλωση σπόρων, μετάλλων και καυσίμων ανακάμπτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε στις 23 Ιουλίου ότι η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του 2009, για να βυθιστεί και πάλι σε ύφεση στα τέλη του 2010 ή το 2011. Τον Ιούλιο του 2006 είχε προβλέψει την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα